Den nyliberala svängen i det fördolda


Två utgångspunkter för fortsatt diskussion:

  1. https://www.svtplay.se/video/18053703/staten-och-kapitalet
  2. Marknadsmyter – En kritisk betraktelse av nyliberala påståenden
    av Daniel Ankarloo

Staten och kapitalet

Svensk dokumentär från 2018.
Slaget om den svenska skolan. Den svenska skolan är en av världens mest marknadsliberala. Hur hamnade vi där och vilka beslut var det som tog oss dit? Det här är historien om hur delar av skolan lades ut på entreprenad. Om vad det var som gjorde just Sverige till landet där tron på privata företagare och riskkapitalbolag i välfärden blev så stor. En dokumentär av Staffan Julén.

Marknadsmyter

Det här är en kritisk bok. Kritisk mot förenklingar, mot myter, mot nyliberala påståenden som aldrig egentligen diskuteras. Men det är också en bok som inte bara påstår. Det som skiljer Daniel Ankarloo från andra ekonomer är att han tar dig med, steg för steg. Det är inte den sista tesen som presenteras som sanning, utan du kan följa honom i hans egen undersökning av ett påstående från andra.

Är det sant att världens fattiga fått det mycket bättre på grund av det som kallas ”globaliseringen”? Är det verkligen sant att svenska folket är ett fuskande folk när det gäller sjukförsäkringen? Är det sant att vi satsat ”mer och mer” på skola, vård och omsorg?

Daniel Ankarloos undersökningar är ett nödvändigt städarbete i den politiska debatten. Daniel Ankarloo fil dr i ekonomisk historia, lektor i socialt arbete med inriktning socialpolitik, Malmö Högskola.

Globaliseringsrapporten

 

Reflexioner

Vi som är födda på 40-talet har haft turen att få uppleva 60-, 70- och 80-talen, som så här i efterhand visar sig vara ”peaken” i historien så här långt. Vi kom till ett serverat bord, det var bara att ta för sig. Utbildning; alla som ville kunde gå i skolan ”hur länge som helst” och när vi var klara där väntade inte bara ett jobb, vi kunde ofta välja bland flera. Eller om vi ville tågluffa, jobba på kibbutz, läsa engelska i på engelska sydkusten, jobba som au pair t o m så långt bort som i USA osv. Det var bara att ta för sig, även för söner och döttrar ur medelklassen och, det var nytt, en och annan försigkommen grabb och tjej ur arbetarklassen visade framfötterna.

Så dök ”löntagarfonderna” upp på scenen som lockade fram fler borgare än någonsin att demonstrera som inte hörde till vanligheterna på den kanten. Palme dog och nyliberalismen fick luft under vingarna. På den borgerliga kanten bejakades naturligtvis den samhällssynen men den bejakades, ja, t o m kramades av socialdemokratin.

Jag har gått omkring med känslan av att det blev inne att vara borgerlig eller att leva ett borgerligt liv. Arbetarklass, solidaritet, starkt samhälle med välfärd åt alla fick en töntstämpel. Köra cab, dricka champagne, satsa på dig själv, mångfald och valfrihet, konkurrens och marknad blev de nya honnörsorden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *